Maskinhall

Vår maskinhall/vagnslider var inte mycket att skryta med. Den var sned och vind åt alla håll trots att den hade byggts någon gång på 70-talet. Min lilla MF35 kom in med mindre än 10 cm marginal på höjden. Golvet bestod av gårdsgrus som jag lagt direkt på det tidigare underlaget som bara var jord, sten och lera. När det var blött i marken blev det fuktigt även här och det blev spårigt där man körde eller ställde fordon. Det fanns ingen dränering så vattnet blev gärna stående där.

Tidigare ägare till gården hade byggt det men fuskat å det grövsta. Bärlinor hade man krökt så de såg ut som bordläggningsplankor på en träskuta eftersom plintarna var olika höga i de olika hörnen. Takstolar som var skarvade utan stöd. Mer än 2 m mellan takstolarna (byggnormen säger 120 cm). Plintarna som höll uppe långsidan hade ställts direkt på marken och börjat luta. Och så vidare.

Vi hade pratat i flera år om att riva eländet och bygga nytt. Det började kännas osäkert att ställa bil och traktor där. Taket buktade oroväckande och när det var mycket snö på taket tittade man lite extra noga på bygget. 2011 blev det äntligen dags att ta tag i det.

Den nya maskinhallen skulle bli 7 x 7,8 m. Infart från gavelsidan till skillnad från den gamla som hade infart från långsidan. Den gamla var dock lite mindre, 7 x 5,8 m. Infart från gaveln innebär att maskinhallen blev lika bred som logen. Det innebär också att en port som tidigare var spärrad blev tillgänglig. Det gör att man kan öppna och köra in på logen också.

I april drog jag igång med att riva eländet. Det gick fort. Det visade sig att panelen var spikad med ca 55 mm spik. Det gjorde att man nästan kunde slå bort brädorna utan hammare. Det knepigaste var att få bort en 7 m och 170 kg tung I-balk som gick över portöppningen. Grannen kom och hjälpte till att få ner den med hjälp av lastaren på sin traktor.

Sedan var det dags att gräva ur för den nya grunden. Det skulle bli grus, markisolering och betongplatta. Började så smått med min MF35. Det började bra, men efter ett tag ville inte trepunkten lyfta skopan när det kom lite jord i den. Det visade sig att huvudcylindern och kolven hade skurit. Det konstaterades snabbt när jag fått isär grejerna.
När jag nu stod utan egen maskinkraft fick jag hyra in mera muskler. En kompis pappa kom med 3,5 ton minigrävare och fixade jobbet. Med facit i hand så var det nog det bästa jag kunde göra. Det visade sig bland annat att det fanns en del lera som jag aldrig skulle ha fixat att komma igenom.
Det blev en rejäl hög med jord och lera. Fick hjälp att flytta den och fyllde så ut delar av det surhål som fanns på andra sidan vändplanen. Jämnade till och fyllde på med kompostjord och sådde på med gräs så fick vi bort en del av den vilda växtligheten där.

Sedan blev det dags för grus. Kom överens med åkaren att det borde räcka med 20 ton så jag hade lite marginal. Han sa att då blir det lagom med bil och släp. Leveransen kom. Det såg ut att vara mycket men jag tänkte att det är nog rätt. När jag var färdig så var det nästan ett helt lass kvar. Då började jag att fundera om det var rätt mängd levererad. Ingen fara dock. Jag drog ut gruset med bakbladet på traktorn och fixade till en bra vändplan framför nybygget. Några dagar senare kom fakturan. Det visade sig att jag fått 36 ton istället för 20 ton.

Hyrde en padda av grannen och jämnade till gruset. Byggde gjutform av rivningsvirket som blev över. Tänkte till och med på att vända den omålade sidan in mot betongen. En liten lapp kom åt fel håll, men den syns inte eftersom den är under marknivå. Betongen blev röd av falu rödfärg.

Lade markisolering och armering. Sedan var det dags att ta hit proffs för att gjuta plattan.
Efter ett par dagar rev jag formen och lade ner dräneringsslang som jag sedan täckte med grus. Plattan vattnades varje dag för att torka långsamt. Regnet hjälpte till också.

Nu börjar det roliga. Snickeriet!

Började torsdag före midsommar att lägga bottensyllen. Förankrade den i betongplattan. Ställde därefter upp stolpar. Höjd blev 3,6 m eftersom jag ville få takfoten högt nog för att sopbilen och slamsugen ska kunna svänga runt utan att ta med sig takfoten. Första stolpen förankrades i gaveln på logen. Sedan var det bara att ställa dom efter varandra på cc60 och fästa ihop dom tillfälligt. Största problemet var att staga upp dom i sidled så inte väggen välte. Hade nu fått upp det bärande virket till den ena väggen. Sedan kom midsommarfirande samt några andra mindre viktiga saker emellan.
Därefter var det dags att börja med stolparna till den andra väggen. De var tvungna att bli klara i tid eftersom jag hade bokat tid för leverans av takstolarna. De skulle levereras på plats med kran. Dom väger 85 kg och ska upp 3,6 m. Det är inget man gör med handkraft.

Dom lyftes på plats en och en.
Jag hade förberett och satt klossar där varje takstol skulle placeras. På ca en timme var alla 7 på plats och förankrade vid varandra och i befintlig loge.
Fick hjälp av en granne med att sätta upp kondensfolie och läkt på taket. Det var riktigt skönt för nu var det tätt uppåt och jag kunde använda ytan som arbetsplats och ställa upp maskiner och färdigmålade panelbrädor.
Jag har konstaterat att det är första gången av alla mina byggprojekt som jag haft en bra arbetsplats. Gott om plats att lägg upp material, regnskydd, bra golv och bra struktur på arbetsplatsen. Virkespaket för det bärande lades precis bredvid plattan. Panelvirket lades på gårdsplanen så det var enkelt och kort väg att flytta för att måla. Ställde upp bockar på gräsmattan och målade alla brädor en gång på båda sidor.

Så var det dags att sätta panelvirket. Det var snabbt gjort eftersom det var fasta längder och bara små passningar vid takstolarna.
Sedan blev det dags att få upp takplåten. Fick hjälp av grannen igen. Det var lite pyssel att få upp plåtarna som var i 5 m längder. La alla på plats förutom de sista två inne vid gaveln mot logen. Anledning till detta är att jag ville ha något bra att klättra på när jag skulle fixa panelen på logväggen mellan taken. Det var en underbar känsla att få taket (nästan) klart och att det var tätt uppåt.

Så blev det dags att klä gaveln med panel. Först satte jag upp panel på den nedre delen. Sedan blev det genast lite högre höjd att arbeta på. Lånade grannens planvagn och drog hem den med traktorn. Hade tänkt att ställa stege på den för att komma upp lite högre. Men en kompis erbjöd sig att låna ut sin Haki-ställning. Så det blev till att bygga ställning ovanpå planvagnen. Det blev en bra variant på flyttbar ställning.

På detta sätt blev det enkelt att sätta upp panelen på gavelspetsen. Passade på att sätta upp vindskivor och takkantsplåtar också.

Avslutet på takstolarna kapades horisontellt så att de slutar i underkant på takfotsbrädan och sedan kom takfotsbrädan på plats.
Nu var gaveln klar bortsett från knutbrädorna som höll på att målas. De är kapade och klara för att sättas på plats. Jag passade på att måla sista lagret med rödfärg på väggar och gavel medan jag hade ställningen kvar.

Innan jag rev ställningen och lämnade tillbaka den så passade jag på att såga ner några grenar på sälgen som växer ut över vändplanen.

Nästa åtgärd blev att fixa brädpanelen mellan maskinhallens tak och logens tak. Jag ville ju att det ska se fint ut där också när allt annat är så bra ut.
Fönstret på logen hade hamnat under nock på maskinhallen. Det berodde på en liten tankevurpa hos mig. Jag hade mätt och kommit fram till att fönstret skulle hamna precis över taknock. Felet är att jag mätte från den gamla markhöjden och glömde att lägga till höjden på betongplattan.
Det blev till att ta bort fönstret och sätta igen hålet. Det fyllde ingen större funktion ändå. Ljusinsläppet den vägen var minimalt.
Efter att väggen hade klätts kunde jag lägga på de sista två takplåtarna (en på var sida om taket). Plåtar som avslut mot gaveln kom på plats och sedan kom nockplåten också på plats.

Passade på att ta en vy över gården

Det sista som gjordes var att få hängrännor och stuprännor på plats.
Nu kunde bygget officiellt tas i bruk.
Det visade sig att det gick utmärkt att få in två bilar plus traktorn.

Det blev gott om utrymme på längden. Framför bilarna blev det ca 2 m fritt utrymme. Där kommer det upp lite hyllor och arbetsbänk. Bakom traktorn är det också gott om utrymme. Man kan backa in ännu mer eller använda utrymmet för att ställa av redskap.

En välstrukturerad arbetsplats under tiden för bygget

Efter att bygget hade tagits i bruk blev det dags att sätta upp eluttag (många) och belysning. Satte två dubbeluttag på varje vägg. Då är det alltid nära till för att koppla in motorvärmare eller elverktyg.
Det blev tre rader med tre lysrör per rad. Det blir riktigt ljust när man ska arbeta där. Kom över armaturerna på blocket för 40 kr/st inklusive lysrör.

Väggen mot logen hade kvar sin gamla brädfodring och det såg inte så vackert ut bredvid det nya. Jag satte upp vindpapp och läkt. Sedan var det bara att sätta dit panel. Det var enkelt eftersom det var standardhöjd 3,6 m så jag hade beställt brädor av rätt längd. Det sista som kom på plats var portar in till logen. Dom byggde jag på plats genom att sätta upp reglarna på plats i dörrhålet. Sedan satte jag upp två plywoodskivor som ska göra att dörrarna inte ska hänga ner sig. Efter det var det bara att sätta upp brädor och gångjärn. När dörrarna hängde på gångjärnen var det bara att ta sågen och dela reglarna på mitten.

Det allra sista som gjordes var att brädfodra gavelspetsen mot logen.

Färdigt resultat

Resultatet blev en fin maskinhall på 55 m2 med ett stadigt betonggolv.