Mobil smedja

Eftersom jag inte kan stå inomhus med kolässjan brukar jag stå på gården och smida. Allt för ofta har jag saknat ett tak som skydd för duggregn. Av en händelse kom jag över ett släp som var färdigt för pensionering på grund av körförbud.

Jag slog till och började slakta det så bara underredet var kvar. Jag visste att hjulaxeln hade ett rosthål som måste lagas. Men det visade sig att det fanns fler rosthål. Jag skar ur det skadade och svetsade dit nya bitar. Efter rengöring och målning blev det dags att börja uppbyggandet av smedjan.

Min plan var att bygga en smedja i robust stil och använda ohyvlat virke. Jag tog också stammarna från fyra mindre granar som stolpar till taket. Det gav en speciell stil på bygget. Virket till bygget är ohyvlat och bondsågat. Jag tog det jag hade så dimensioner och bredder på virke varierar en hel del i bygget.
Till taket tog jag gammal galvad takplåt som jag hade liggande. För att förstärka den grova stilen klädde jag utsidan på väggen med ”bakar”. Alltså det yttre som sågas bort från stammen när brädor sågas.

Ett par vagnslyktor, en fotogenlykta och en jutesäck med tryck på fick bli rekvisita.
Morfars gamla skruvstycke som har legat i många år har äntligen fått en plats. Ässjan står än så länge på eget stativ men ska få en egen upphängning snart.

Nu kan jag stå under tak och smida. När jag behöver komma fram med annat till verkstaden är det bara att flytta smedjan.

Det uttjänta släpet har nu likt fågel Fenix återuppstått men i form av en smedja. Smedjan ska därför få heta Fenix.

Fotogalleri för hur smedjan växte fram.  Klicka på bilderna för att få större bild.